22 d’abril del 2015

Una mica de literatura

Des de la introducció de la marxa nòrdica a Catalunya i a Espanya l'any 2005, s'han editat sis llibres específics de marxa nòrdica a nivell estatal: quatre en castellà i dos en català. El primer va ser el de Pramann U. y Schaeufle B. Iniciación a la Marcha Nórdica. Ediciones Tutor, S. A. Madrid 2007. Una guia de butxaca molt útil i complerta com a introducció general a aquest nou concepte de moviment.
Quatre anys més tard es va publicar Caminar nórdico con bastones, un nuevo concepto de hacer deporte per José Manuel Fernández Molina. Editat per Gràfiques Cofás al 2009. 
Al maig del mateix any, i per part de Willhelm A. Neureuther C. i Mittermaier R, apareix Nordic Walking. Manual práctico, d'edicions Tutor. Ambdós llibres no només donen una visió general sobre el concepte del moviment amb bastons sinó que descriuen unes característiques que culminen amb una determinada tècnica esportiva, oferint a més a més una metodologia pel seu aprenentatge.
Al 2008 apareix un llibre amb el títol Caminar y carrera suave, del Dr. Klaus Bös, Edicions Hispano Europea 2008, amb un apartat de vuit pàgines sobre el nordic walking on es pot trobar tot lo més imporant. 
El quart llibre publicat, a més a més en format digital i gratuït, és de l’any 2013, i neix sota el títol Andar sano de José Antonio González, on introdueix al lector al nordic walking en sis pàgines.
I a nivell català trobem: per una banda el llibre titulat Barcelona en 1.000.000 de pasos, de l’escriptor Alex Walk, editat a finals del 2014, on des de la seva experiència personal ens proposa recuperar el plaer de caminar per una ciutat tan meravellosa com Barcelona, des d’una vessant de salut i seguretat, emprant la marxa nòrdica. I per altra banda, una proposta d'Itineraris de marxa nòrdica. 25 rutes per Catalunya, de Joan A. Chaparro. Editoral Cossetània. Gener 2015. Aquest llibre ens presenta vint-i-cinc propostes de camins i senders per diferents indrets de Catalunya on poder practicar la marxa nòrdica en total comoditat. 
I a nivell internacional, si volem conèixer i entendre una mica més el nordic walking, no podem passar per alt la literatura de dos dels seus grans propulsors.
En aquest cas, el primer llibre proposat és de Tom Rutlin i es diu Exersider, Instructional Manual & User’s Guide. Madison 1989. Actualment només està publicat en anglès.
I el segon és d'en Marko Kantaneva. Das Original, Nordic Walking. Meyer&Meyer Verlag, Aachen 2005. Aquest llibre està publicat en alemany, anglès, finlandès i també com e-book.Bona lectura i feliç Sant Jordi amics!!!