6 de desembre del 2014

Font d'en Fita, Font dels Lleons i Mas de La Torre

Matinal de marxa nòrdica per la vall de Sant Daniel, descobrint dues de les seves fonts més característiques i una Masia del segle XVI.

Font d'en Fita: és una de les fonts més populars de la vall, tant pel seu bon accés com per la gent que encara avui s'hi acosta a buscar-hi aigua. Està enclavada al marge dret de la riera del Polvorí, en un indret molt fresc per l'ombra que generen els arbres de ribera. S'anomena així des de principis de segle per estar situada als terrenys de Daniel Fita.


Font dels Lleons: el nom de la font té a veure amb un escut que la presidia i que pertanyia a un antic bisbe de Girona, Tomàs de Lorenzana-Butrón, que va nèixer a Lleó l'any 1728. En aquest escut apareixien dos lleons que simbolitzaven els orígens del prelat i que van servir per batejar popularment el recinte. Avui es pot apreciar l'indret on se situava l'escut que té forma de casulla. 

Mas de la Torre: també anomenat la Torre d'en Rosés i, més antigament, Torre Simona. L'element més significatiu d'aquest mas del segle XVI és la seva torre de defensa amb un matacà, algunes espitlleres i restes d'una capella situada a la planta baixa.

9,5km de bona marxa descobrint la vall de Sant Daniel, coneguda antigament com vall Ombrosa, vall Tenebrosa o vall Profunda, denominacions relacionades amb la seva densa vegetació i el seu enfonsament respecte dels turons muntanyosos que l'encerclen. 

L'arribada del cos de Sant Daniel l'1 de setembre de l'any 888 després de ser martiritzat a Arles de Provença va marcar el nom definitiu d'aquesta vall.