QUÈ ÉS LA MARXA NÒRDICA?


El Nordic Walking o la Marxa Nòrdica és una manera de caminar on s’inclou no només l’acció de les cames, sinó també la part superior del cos.

Es tracta de caminar impulsant-nos amb dos bastons, uns bastons dissenyats especialment per aquesta modalitat esportiva, simulant l'acció de l'esquí de fons. 

Amb una bona tècnica, el resultat és un moviment natural que actua de forma suau però molt efectiu en tot el nostre organisme, aportant-nos múltiples beneficis tant a nivell de salut com de millora de la nostra condició física.
Més de 50 estudis desenvolupats per investigadors científics, en l'àmbit internacional, demostren els efectes positius de la marxa nòrdica, convertint-la en una activitat física i esportiva apta per a tothom, independentment de l'edat i de la condició física. 


BENEFICIS:

Sistema musculoesquelètic
 • Enforteix i tonifica el 90% de la musculatura del nostre cos.
 • En relació a la caminada tradicional o “running” hi ha un treball més actiu de la musculatura de abdominal, braços, esquena, pectorals i cervicals.
 • Millora la flexibilitat i mobilitat de les articulacions.
 • Millora la postura, corregeix mals hàbits i alteracions de la columna vertebral.
 • Millora el metabolisme dels discos intervertebrals de la columna, rehidratant-los.
 • Disminueix la pressió sobre les articulacions, reduïnt substancialment la pressió sobre els turmells, genolls i malucs, afavorint el tractament i la prevenció de l’artrosi.
 • Contribueix a la prevenció de l’osteoporosi i ajuda a millorar-la en cas d’haver aparegut.


Sistema cardiorespiratori
 • Comparat amb la caminada tradicional, el consum d’oxigen s’incrementa entre un 20% i un 60%, el consum d’energia un 45% i la freqüència cardíaca augmenta entre 10-15 batecs per minut, millorant la resistència aeròbica i l’eficiència respiratòria.
 • Activa la circulació, millorant el reg sanguini.
 • Ajuda a la prevenció de malalties del cor. 
 • Millora la fatiga crònica en pacients post Covid.

Sistema endocrí i metabòlic
 • El consum de calories s’incrementa substancialment amb una mitjana del 20% podent arribar al 40% en relació a la marxa tradicional, situant-se per sobre de les 410 calories/hores. 
 • Ajuda a controlar la pressió arterial, el colesterol i els triglicèrids.
 • En persones afectades de tumors de mama, ginecològics, melanomes, etc... amb extirpació dels ganglis afavoreix el drenatge limfàtic.

Sistema immunitari
 • Estimula el sistema immunitari, ajudant a la prevenció de malalties.

Sistema neurològic i psicològic
 • Millora la coordinació.
 • Genera sensació de benestar.
 • Practicada en grup, ajuda a trencar l’aïllament de les persones (depressió, ansietat...)
 • Si es practica a la natura, es multipliquen els beneficis.

ON PODEM PRACTICAR-LA? A diferència d'altres activitats, la marxa nòrdica es practica a l'aire lliure sense necessitat de disposar d'un recinte condicionat per fer-la. Es pot desenvolupar en qualsevol espai o es pugui caminar: via pública, parcs, jardins de la ciutat, pistes forestals, camins rurals, senders de baixa, mitja i alta muntanya,... i també a la platja o en mig de la neu. MATERIAL NECESSARI. La marxa nòrdica és una activitat física que no requereix grans inversions econòmiques. El material bàsic que necessitem per una bona pràctica és:

Vestir amb roba còmoda, a poder ser roba esportiva, transpirable i adequada a la climatologia. Aconsellem seguir la teoria de les tres capes!

Calçat esportiu. Per la pràctica de la marxa nòrdica és important un calçat flexible i que a la vegada ens proporcioni adherència i estabilitat. Aconsellem fer màrxa nòrdica amb vambes de muntanya. No recomanem botes de muntanya perquè són massa rígides, ens limiten el moviment del turmell i impedeixen fer un treball correcte del peu en el moment de la trepitjada (moviment de taló-punta). Tanmateix, el calçat sempre dependrà de les característiques morfològiques del nostre peu i del terreny per on caminem.

Els mitjons, és un altre element molt important! Aconsellem que no siguin de cotó (absorbeixen molt la suor i faciliten la sortida de fongs i ampolles). Recomanem que siguin de materials sintètics tipus coolmax, polièster, polipropilè, etc. i que tinguin el peu diferenciat (dreta i esquerra).

Bastons de marxa nòrdica: abans de llençar-vos a comprar uns bastons de marxa nòrdica us recomanem tenir clares les diferències entre els bastons de senderisme i els bastons de marxa nòrdica, conèixer les seves característiques i els seus materials, i així poder triar els més adequats a les teves necessitats. 

A "grosso modo" dir-vos que els bastons de marxa nòrdica estan fabricats amb materials molt lleugers, tenen una punta d'acer o tungstè en un extrem i un sistema de "dragoneres" a l'altra, que deriva dels bastons d'esquí de fons. La funció principal de les dragoneres és ajudar-nos a mantenir el bastó controlat durant la fase d'impuls, moment en què s'obre la mà, incrementant l'amplitud del nostre moviment. 
Veure i ser vistos.
En cas de realitzar sortides nocturnes cal veure-hi i ser vistos, per això és important l’ús de roba reflectant i frontals per millorar la visió nocturna.

Pulsímetre si volem controlar el nostre ritme cardíac. Aquest és molt aconsellable en persones amb problemes cardiovasculars o esportistes que realitzen entrenaments físics d'alta intensitat.

Motxilla o ronyonera ergonòmica amb aigua i quelcom per menjar, sobretot en sortides de més d’una hora i dies calorosos.

I el més important, el somriure! Quan surtis de marxa no t'oblidis el somriure!