23 d’abril del 2021

Bon dia de Sant Jordi

Sant Jordi és un dels dies més especials del nostre calendari. Des de NWG et volem desitjar una bona diada amb roses, llibres, dracs i somriures, a més de compartir amb tu algunes de les seves curiositats!

Sabies que la diada de Sant Jordi se celebra des del 1926? 
El valencià Vicent Clavel Andrés va ser qui va impulsar el 1926 la primera festa per fomentar la lectura, sobretot de l’obra de Cervantes. Al principi es feia a l’octubre, però l'any 1929, durant l’Exposició Internacional de Barcelona, ​​les llibreries van col·locar parades als carrers. L’èxit va ser tal que es va decidir canviar la data del Dia del Llibre al 23 d’abril. Des de 1995, la UNESCO va instaurar el dia de Sant Jordi com a Dia Internacional del Llibre i dels Drets d’Autor. 

Per què el 23 d'abril? 
Des de l’Edat Mitjana, el dia de Sant Jordi commemora la mort del soldat màrtir que va tenir lloc el 23 d’abril de 303 dC. Durant un temps es va pensar que William Shakespeare i Miguel de Cervantes també van morir un 23 d’abril, concretament de l’any 1616. En realitat, cap dels dos va morir aquest dia: Cervantes va morir el 22 i va ser enterrat el 23; Shakespeare va morir en la data indicada però del calendari julià, que es correspon amb el 3 de maig del calendari gregorià. Així i tot, se segueix mantenint el 23 d’abril com a Dia del Llibre per honorar la figura d’aquests dos grans escriptors.

Per què es regalen roses per Sant Jordi? 
Al segle IX, apareix una popular llegenda, la de “Sant Jordi i el drac”, el probable origen de tots els contes de fades sobre princeses i dracs a Occident. Explica la llegenda que va ser Sant Jordi qui va alliberar una princesa de morir devorada per un temut drac. El sant soldat li va clavar l’espasa a la bèstia i de la sang de la seva ferida va brollar un enorme ram de roses vermelles. Va agafar la més bonica i la va lliurar la princesa.

Per què es regalen roses amb espigues de blat? 
No només de roses o de llibres viu l’home i la dona. El blat ha estat sempre un símbol de sòl fèrtil i ric. Per això regalar una espiga amb la rosa és símbol de passió, amor, fertilitat, felicitat i riquesa.

Sabies que la casa Batlló està inspirada en la llegenda de Sant Jordi?
Gaudí, apassionat de la popular llegenda de Sant Jordi, va decorar el sostre amb unes teules que simulaven les escames del llom del drac, i va col·locar l’espasa de 4 braços unida a aquest, simbolitzant la ferida que li va donar mort. Les columnes ossudes representen les víctimes del drac abans que Sant Jordi acabés amb ell. Per això a la Casa Batlló també se la coneix com la casa dels ossos, o la casa del drac.