3 de maig del 2017

Parlem de bastons...

Saps diferenciar un bastó de marxa nòrdica d'un de senderisme o trekking? En la següent imatge et mostrem els principals trets diferencials:






La diferència bàsica entre els bastons de senderisme i els de marxa nòrdica és el mànec. En la imatge de l'esquerra podem veure un mànec clàssic de senderisme amb una cinta pel canell i certa forma ergonòmica. Normalment aquests bastons solen ser telescòpics i d’alumini, tot i que actualment ja els podem trobar d’altres materials més lleugers. La funció bàsica d’aquests bastons és la de recolzament i equilibri. 

A la imatge de la dreta tenim un bastó clàssic de marxa nòrdica, el qual incorpora una peça unida al mànec anomenada ”dragonera” que deriva directament dels bastons d’esquí de fons. La seva funció principal és ajudar-nos a mantenir el bastó controlat durant la fase d’impuls, moment en què s’obre la mà, incrementant l’amplitud del nostre moviment. Actualment, la majoria de bastons de marxa nòrdica porten un sistema incorporat que permet desenganxar fàcilment la dragonera del bastó, aportant-nos més llibertat de moviment en cas de caiguda. 

Els bastons de marxa nòrdica estan fets principalment d’alumini, fibra de vidre o carboni i poden ser fixos o telescòpics. El mànec sol ser de plàstic, suro, goma eva o combinacions d’aquests.

Per altra banda, tots els bastons de marxa nòrdica porten incorporats uns tacs o fundes de cautxú o plàstic per protegir les puntes quan caminem per terrenys durs com l’asfalt o el ciment. Aquests són viselats, amb la finalitat de respectar l'angle d'inclinació del bastó.