2 d’octubre del 2014

L'Esport Català amb la Marxa Nòrdica

Aquest mes d'octubre, Nordic Walking Girona està present a la revista Catalunya Aventura, oferint un reportatge sobre la marxa nòrdica, amb fotografies de casa nostra.
Parlem també dels orígens del nordic walking, dels seus beneficis, on es pot practicar, què cal tenir en compte per iniciar-se, etc. 

Aquí us deixem el link a la revista Catalunya Aventura, Octubre 2014 i l'article publicat.

Una mica d’història
Caminar amb bastons és quelcom que hem fet tota la vida, i posiblement fou la primera activitat física que vam fer com homínids bípedes, ajudant-nos d’ells per mantenir l'equilibri.
Si ens saltem uns quants mil.lenis d'història i d’evolució, arribarem a la fi del segle XX, anys 30, a Finlàndia, on els esquiadors de fons comencen a utilitzar el caminar amb bastons durant els seus entrenaments d’estiu amb la idea de simular l’acció de lliscar mentre caminaven.

Per desgràcia, els bastons convencionals no podien suportar els cops i les vibracions i causaven grans tensions a les articulacions durant les sessions d’entrenament intensiu.

A finals del 1994, el finlandès Marko Kantaneva fa els seus primers estudis, publicats de la mà d’Exel (empresa fabricant de bastons de esquí) i al 1997 llança el nom de Nordic Walking o “Sauvakävely” en finès, amb uns bastons específics per a la pràctica d’aquesta activitat física.


Aquest nou concepte de moviment té una ràpida difusió, i l’any 2000 ja hi havia més “caminants nòrdics” que corredors a Finlàndia.

Amb bastons o sense?
Més de 50 estudis desenvolupats per investigadors científics, a nivell internacional, demostren els múltiples efectes beneficiosos de la Marxa Nòrdica per a la salut, sent una activitat apta per a qualsevol persona, independentment de l’edat i la condició física.
L’ús correcte dels bastons li dóna un gran impuls al moviment i la velocitat de la marxa augmenta fàcilment, sent una activitat física de gran eficàcia i molt complerta, en la qual aplicant la tècnica correcta treballem el 90% de la musculatura del nostre cos, és a dir, més de 600 músculs de forma simultània.

Beneficis per la nostra salut
1. El consum d'energia augmenta fins a un 45% més, comparat amb la caminada tradicional.
2. El consum de calories incrementa substancialment amb una mitjana del 20% podent arribar al 40% en relació a la marxa normal, situant-se per sobre de les 410 calories/hora.
4. Tonifica i enforteix els músculs de quasi tot el cos. A diferència de la marxa convencional o el "running", hi ha un treball més actiu d'abdominals, braços, esquena, pectoral i coll, incidint en el 90% de la musculatura del nostre cos.
5. Augmenta la freqüència cardíaca de 10-15 batecs per minut, respecte a la caminada tradicional, a la mateixa velocitat.
6. És un bon exercici cardiovascular, incrementant el consum d'oxígen fins a un 60% amb un increment mínim del 20%, millorant la resistència aeròbica.
7. Redueix les tensions musculars i el dolor en la zona cervical.
8. Millora el metabolisme dels discos intervertebrals de la columna.
9. Millora la flexibilitat i la mobilitat de les articulacions.
10. Millora la coordinació.
11. Millora la postura.
12. Genera un sensació de benestar.
13. Practicada en grup, ajuda a trencar l’aïllament de les persones.
14. Enforteix el sistema immunitari, ajudant en la prevenció de malalties.
15. Ajuda en la prevenció de malalties del cor.
16. Ajuda a controlar la pressió arterial, el colesterol i els triglicèrids
17. Disminueix la pressió sobre les articulacios, reduïnt substancialment la pressió sobre els turmells, genolls i cadera. 
18. Contribueix a la prevenció de l'osteoporosis. 
19. En persones afectades de càncer de mama, millora el drenatge limfàtic.

On podem practicar-la?
A diferència d'altres activitats, la Marxa Nòrdica es practica a l'exterior, no cal un recinte condicionat per fer-la. Amb uns bastons dissenyats per a aquesta activitat, roba còmoda i un calçat adequat, ja tenim tot el material per a la seva pràctica. L'activitat de Marxa Nòrdica es pot desenvolupar en qualsevol espai on es pugui caminar: via pública, parcs, jardins de la ciutat, pistes forestals, camins rurals, senders, platja, neu, etc.

On em puc iniciar?
A Catalunya hi ha diferents escoles, clubs, associacions i instructors de marxa nòrdica. Quan escullis el teu, el més important és assegurar-te que sigui un instructor titulat, registrat i que disposi de les assegurances corresponents.

Tens ganes de marxa?
Si tens ganes de marxa, vols fer esport, gaudir de la natura, fer salut i descobrir el  territori…. Vine a Girona!
Des de Nordic Walking Girona, et convidem a iniciar-te amb nosaltres i a participar en les nostres sortides i activitats per tal de que facis de la marxa nòrdica, un estil de vida saludable.
Cada mes organitzem cursos d’iniciació, sortides per la Vall de Sant Daniel, -un dels idrets més màgics de la nostra ciutat-, rutes per conèixer i descobrir el territori gironí, programes específics per millorar la nostra salut a més d’activitats solidaries i un llarg etcètera.

Vols saber més coses sobre la marxa nòrdica o de nosaltres?
Contacta’ns i t’assessorarem i informarem sense compromís.
Mail: nordicwalking.girona@gmail.com
Tel: (+34) 687 405 627