30 de setembre del 2014

El contacte amb la natura millora la salut

Diversos estudis científics a nivell nacional i internacional afirmen que recuperar la relació amb els espais naturals és de gran importància per mantenir l'equilibri mental i físic de les persones.
Un dels estudis presentats relació el nombre d'arbres del lloc on es viu amb la tasa de mortalitat per malaties cardiovasculars. 
Unes dues centes persones i una dotzena de conferenciants i ponents van participar els dies 22 i 23 de setembre a Barcelona, en les primeres jornades La Salut i els Espais Naturals, organitzada per la Fundació Catalunya-La Pedrera, amb l'objectiu de presentar alguns dels coneixements científics més avançats i reflexionar sobre els beneficis que comporta pel benestar i la salut de les persones el contacte amb la natura. Les jornades han reunit per primera vegada a Catalunya a alguns dels principals experts nacionals i internacionals d'aquests àmbits de coneixement innovador i emergent.
Un dels temes més atractius ha estat el relacionat amb els denominats boscos terapèutics.  A través de la ponència del Dr. Quing Li, del departament d'Higiene i Salut Pública de la Nippon Medical School, els assistents van poder conèixer els estudis realitzats al respecte al Japó. Aquesta teràpia forma part del catàleg de la sanitat púlbica japonesa. Els resultats demostren que els malalts que realitzen itineraris per boscos terapèutics incrementen de forma substancial les proteïnes anti-cancerigens, redueixen la pressió arterial i disminueixen l'adrenalina, i tot això té efectes positius en malalties com: el càncer, les vinculades amb transtorns mentals, pero també en altres malalties molt pròpies de la nsotra societat (com l'estrés, l'ansietat, entre altres).
Les jornades van acabar amb una taula rodona per conèixer diferents estils de vida saludable gràcies a ponents com Nani López de Sagredo, Joan Clofent, Sara Pareja, Juan Garcia-Nieto i Xavier Besora, que van parlar de natura, esport, alimentació i salut. 
Llegeix tot l'article a: www.lavanguardia.com