5 de novembre del 2013

Descobrint la Vall de Sant Daniel

L'esplèndida vall de Sant Daniel ofereix tota mena de possibilitats, tant per a la pròpia vida natural, animals i plantes, com per a un paisatge que ens proporciona magnífiques panoràmiques. Vessants i planes, turons i puigs, masos i torres, fonts i rieres, boscos i conreus, defineixen una harmonia que descansa plàcida, ni massa a prop ni massa lluny de la ciutat.
Seguint la tècnica del nordic walking, els dies 2 i 3 de novembre, ens vam endinsar per aquests paratges  fent esport, natura i salut tot descobrint la Torre Suchet, la font de les Cucurulles, la muntanya de la O i la Mina, a més de recórrer les estacions del Calvari. 
Els francesos contruïren la torre l'any 1812 en substitució de la derruïda torre de Sant Joan. És una torre de planta quadrada, de dimensions petites i, malgrat els danys causats per un bombardeig del general Prim l'any 1843, es conserva en bon estat. La torre rep el nom de Suchet, en recordatori del mariscal Suchet, que fou l'encarregat de volar les torres de defensa del castell quan els francesos abandonaren la ciutat, l'any 1814. Actualment conté un transformador, per proveïr d'electricitat la urbanització de Montjuïc.

La vall de Sant Daniel es troba a l'est de la ciutat de Girona. Ocupa una extensió aproximada de 768 ha. i té una població de 625 habitants (1996).
Està delimitada al nord per la serralada de Campdorà i Montjuïc, a l'est pel massís nord-occidental de les Gavarres, que suposa el tancament natural de la vall, els cims més alts del qual són Sant Miquel (388m.), el puig Estela (379m.), el puig Ventós (329m.) i el puig de les Àligues (279m), a Migdia per la muntanya de la O (175m.) que és on ens trobem ara, i a l'oest per la ciutat de Girona.

La vall, a més, configura la conca del riu Galligants que es forma en la mateixa vall per l'abundància de rieres i torrents que hi discorren: la riera del Polvorí, la de can Llinàs i el torrent de Santa Margarida entre d'altres.